mandag, november 27, 2006

Er fugle mon racister?

Jeg har tidligere skrevet om min fascination af fugles evne til at flyve i formationer og spekuleret på, hvor de opholder sig i regnvejr.

På det seneste har jeg undret mig over, hvorfor fugle (så vidt jeg har iagttaget) kun flyver rundt med deres egen slags. Jeg synes aldrig, jeg ser ikke en flok blandet fugle flyve rundt sammen... De kan allerhøjest driste sig til et rendes-vouz, når der er gråhårede damer med brødkrummer i sigte...

Hvordan hulen ved de lige nøjagtig, hvilken slags fugl, de selv er?

Hvorfor denne berøringsangst over for andre fugle-typer?

Er fugle mon i virkeligheden racister?

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Fugle kan heldigvis oftest genkende deres egen art blandt andre!
Men de er ikke altid "racister" fx kan man se de såkaldte "mejsetog" hvor flere forskellige fugle følges ad når de søger føde. Så hjælper de hinanden med at holde øje med rovdyr.

1:24 PM  
Anonymous Anonym said...

Tror de sidder i træerne i ly af grene,når det regner. Mht det andet på det være et af livets store myserier; lidt ligesom hvilken farve en smølf får i hovedet, hvis man forsøger at kvæle den... mere blå???

7:07 PM  
Blogger Amocca said...

men det er nu også sjældent at man ser hjorte og grævlinge boltre sig sammen i engene...

7:33 AM  
Blogger Snowie said...

Det forekommer mig bare, at den anatomiske distance mellem hjort og grævling er større end mellem solsort og gråspurv... :-)

Jeg har foranlediget af totranges kommentar læst lidt om mejsetog og blandt andet fundet følgende:

"De består mest af mejser, men også træløbere, fuglekonger og måske en gang imellem en enkelt stor flagspætte der blander sig i flokken. Floklivet har den fordel, at der er flere vagtsomme øjne til at holde øje med fjender. Der hersker dog et tydeligt hierarki i det enkelte mejsetog. De mindste og svageste arter som f.eks. fuglekonge og sortmejse fortrænges til de yderste kviste, hvor chancen for at blive snuppet af en sulten spurvehøg er størst."

Det lader altså til, at fuglene godt kan smide deres "racistiske" barrierer for en fælles sag. Dog synes jeg, det er interessant, at der er et tydeligt hierarki fugletyperne imellem. Alle er altså ikke lige i fuglenes øjne på trods af, at de står sammen i visse situationer...

Findes der mon eksempler på, at fugletyper blander sig "for hyggens skyld"?

Lad os prøve at overføre scenariet på hunde:

Hvis nu man lukkede 50 hunde sammen (f.eks. 10 forkellige racer) - ville de så finde sammen med deres egen slags - er der nogen, der ved noget om det?

11:09 AM  
Anonymous Anonym said...

Tror det ikke!

Fredes tankegang er ihvertfald ikke på ret meget hørere niveau end:

4 ben + slasketunge = hund

Dog forveksler han tit katte og kaniner som artsfæller...men han bliver dog hurtigt korigeret (ikke varigt desværre) i den opfattelse når han starter tumlehundelegen op...

AMor

9:50 PM  
Blogger Freudika said...

For nyligt var der i Dansk KennelKlubs medlemsblad "Hunden", et race-potræt af havaneseren - altså Tulle-hunden - og der stod faktisk at havanesere godt kunne være lidt racistiske og helst kun ville lege med deres egen slags ... og jeg ser det også på træningsbanen hvor de japanske spidser tit har det med at holde sammen - eller ihvertfald holde sig til hvide hunde ... så måske ER de lidt racistiske de der dyr ...

10:16 PM  

Send en kommentar

<< Home